Джон Ланчестър
Дългът към удоволствието
Моят немски механик много обичаше
да спори и беше твърде досаден.
Не искаше да признае, че е сигурно,
че в стаята няма носорог.
Бъртранд Ръсел
писмо до Отолин Морел
В памет на баща ми
Накратко за съдържанието, източниците на вдъхновение и структурата на творбата
Това не е стандартна готварска книга. Така направеното разграничение обаче се нуждае от незабавно доуточняване: държа да подчертая, че храня най-дълбоко уважение към традиционната готварска книга, която предлага на читателя набор от рецепти, подредени според основните им съставки и подразделени в обхватни категории, най-често на географски принцип. Сред очарователните белези на жанра е похвалната настойчивост, с която се отдава значение на точността — липсата на една-единствена дума или инструкция би могла да доведе нищо неподозиращия готвач дилетант до съкрушително фиаско. Нима на всекиго от нас не се е случвало да изпълни буква по буква някоя рецепта и едва след това да забележи, че накълцаният лук си стои обвинително върху дъската за рязане, а яденето вече ври? Преди години, в жалкия си опит да смае нещастния обект на своята любов, брат ми преживя един от първите си провали само поради отсъствието на думичката „оскубан“ — пред очите на девойката той извадил от фурната печен фазан, ужасяващ в своя жарък саркофаг от опърлена перушина.
Комментарии к книге «Дългът към удоволствието», Джон Ланчестър
Всего 0 комментариев